RAAMWERK is a design collective led by Gijs De Cock and Freek Dendooven.

Since its establishment, RAAMWERK works on a portfolio of diverse projects in various sizes. The purpose is to create an empathic architecture that is characterized by critical social, programmatic and economic research.

RAAMWERK wants to achieve a certain generosity within the architectural process - the act of building - finally resulting in spaces that can be claimed by its users.

Partners: Gijs De Cock (Sint-Niklaas, 1987), Freek Dendooven (Kortrijk, 1987)

Collaborators: Bas Leemans, Ruben Castro

Former collaborators: Jon D'haenens, Helena Sileghem, Alice Sanders, Pieter Dossche, Louis Lories, Henri Schmid, Florence Mareen, MaroŇ° GreŇ°, Louise Vanderlinden, Anna Serio, Timotheus De Beir, Steven Van Schoor, Robbe Van Rafelghem, Jochen Schamelhout, Tim De Messemaeker

Website by breadcrumbs

de werve hoef

Social co-housing Location: Wijnegem Year: 2020 Team: Gijs De Cock, Freek Dendooven, Bas Leemans, Ruben Castro icw Jan Minne Gardenist, Bas and Boydens Engineering Status: Competition Text

de werve hoef

Social co-housing Location: Wijnegem Year: 2020 Team: Gijs De Cock, Freek Dendooven, Bas Leemans, Ruben Castro icw Jan Minne Gardenist, Bas and Boydens Engineering Status: Competition Text
Werve hoef 6 RGB Werve hoef 1 RGB Werve hoef 2 RGB Werve hoef 4 RGB Werve hoef 5 RGB

The project is the result of a participatory design-process regarding 30 social housing units as part of the masterplan De Werve Hoef. The cohousing project is conceived as a delicate ensemble in strong relationship to the spacious park. Three distinct volumes are arranged around an intimate courtyard, referring to the classical lay-out of a farmstead. Various small-scale outdoor spaces are created in the corners of the plot where strategically positioned shared spaces encourage informal and spontaneous encounters. Each zone has a specific atmosphere according to orientation, relationship to the park and internal interactions. The specific implantation of the exterior spaces creates a natural gradient between the public park, the shared garden and private units.

Within this versatile ensemble, each unit has a clear address towards the shared courtyard. The houses are conceived as hyper-flexible units in order to grow with its residents. This flexibility is also the result of a subtle zoning within the units, respectively linked to the private garden and terrace or to the public space. The gradient within the unbuilt spaces has a strong impact on the different units. A sense of connectedness to the residential ensemble exists without necessarily being compulsory.

Iso 04